Hus og gårder

Gården Lier-Rasta

 I Vinger bygdebok bd. I står det at Rasta er et gammelnorsk ord for utmark (utrast=utmark). Plassen er gammel og nevnt  i 1753 i forbindelse med bortbygsling av plassen med påstående hus. I 1801 satt Ole Klemetsen Spetalen som husmann på Lierrasta, og hans etterkommere videre i ett hundre år. Plassen hadde i tellingen 1875: 1 ku, 1 kalv og 5 sauer. De sådde ¼ tønne bygg, ½ tønne blandkorn, 2 tønner havre og satte 2 tønner poteter.

Les mer …

Personer

Historien om Kongsvingers byggmester - Günther Schüssler

De færreste har hørt om byggmester Johan Heinrich Günther Schüssler, og enda færre vet noe om ham. Bak dette navnet skjuler det seg en ruvende skikkelse. Få, om noen, har satt så tydelig preg på Kongsvingers utseende som denne mannen. Han bygde det som var av prestisjebygg i byen, og brorparten står den dag i dag. Utenfor vårt distrikt var han mest kjent for sine kirker og jernbanebygg. Han var blant annet ansvarlig for stasjonene på ”Tertittbanen.”

Les mer …

Hus og gårder

Skihytta Tjernsli

Nordre Skogen - Øvre Tjernsli

Der Kongsvinger idrettslag har sin skihytte, kalles det nå for Tjernsli. Dette var opprinnelig en plass under Grønnerud østre. Plassen ble frikjøpt tidlig og i skjøtet av 23. april 1920, som ble tinglyst 4. mai 1920, står det ”I skylddelings-forretning av 15. juli 1919 har den solgte eiendom faat bruksnr. 4 og en skyld av 24 øre samt navnet Nordre Skogen, med hvilket den tidligere almindelig er blit kjent i bygden”. Nordre Skogen er et naturlig navn der den ligger lengst nord i skogen til Grønnerud, og den bratte lia i sørvest kalles Skogerberget. I følge Rolf Kjærnsli har hans familie alltid kalt eiendommen Skogen og nedre Tjernsli for ”der sø”. Men i folketellingen fra 1865 benevnes begge plassene Kjærnsli, og det navnet brukes også konsekvent i kirkebøkene fra de først nevnes i 1840.

Les mer …

Skolehistorie for Kongsvinger

"Fremad til lys og liv" -skolehistorien for Kongsvinger, Vinger og Brandval
av Johan Seglsten

Høsten 2015 lanserte historielagene i Kongsvinger Johan Seglstens store skolehistorie for Kongsvinger kommune fram til 1964. 

Boka er på nærmere 600 sider og er illustrert med flere hundre bilder, figurer og tabeller. Forfatteren har selv stått for bilderedaksjon og layout.  Boka representerer en imponerende forskningsinnsats som har pågått i fire år.

Boka er til salgs i begge bokhandlene i Kongssenteret + i Frøken Herdahl, turistinformasjonen i Glommengata og på Gyldenborg, i kommunens servicetorg, og ellers gjennom de enkelte historielagene. Prisen er beskjedne 400.- kroner. 

Dette må være årets gave til alle med interesse for lokalhistorie generelt og skolehistorie spesielt!

 

 

Slektsgransking

Gruppen for slektsgransking møtes siste mandag i hver måned. 
Stedet er Aamodtgården, Voldgt. 10, kl. 19, og vi holder på max til kl. 21.
Neste møte for slektsgranskingsgruppa blir mandag 28. august
Alle er hjertelig velkomne! 

Interesserte kan henvende seg til Steinar Stolpe, tlf. 473 50 595, eller Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

 

 

  • 1
  • 2

Kongsvinger-Vinger historielag
AamodtgårdenUtviklet i samarbeid med Inventive