Sætersundet


SætersundetVed gården Krokenga på vestsida av elva, like nord for Sæter, ligger et gammelt sundsted. Her ble folk og fe fraktet mellom Sætersundet på vestsida og Skarstad på østsida. De som bodde her i Sætersundet, hadde sundplikt, som det het.
Oliver Sætersundet var født i 1847 på Brøterbråten under Lie gård i Brandval. Han flyttet med sin store familie til Sætersundet da han var 35 år. Kona Johanne var to år yngreSundmannen Oliver SætersundetSundmannen Oliver Sætersundet enn han og var fra Rolstadsagen like ved Leirud. De fikk ti barn, hvorav tre døtre og to sønner dro til Amerika. Den ene datteren ble forresten sporløst borte under overfarten, - et mysterium som aldri fant sin forklaring.

Sundplikt


Den første tiden Oliver bodde på sundstedet, hadde han sundplikt. Det kostet 3 øre å bli rodd over elva, og det var den samme betalingen enten det var natt eller dag. Sundstedet var mye brukt, for eksempel av folk som skulle handle på Roverud, som den gangen var et forholdsvis stort bygdesenter.

Om kvelden og natta kunne det være vanskelig å finne den riktige støa i mørket når sundmannen skulle tilbake igjen. Derfor ble det anskaffet en lanterne: En parafinlampe som stod og blinket og viste sundmannen veien hjem. Denne lanternen er tatt vare på og finnes i Sætersundet den dag i dag.

En bil skal over elva


Bilen blir satt på en lem over robåtenI tillegg til å være skysskar over sundet, hadde Oliver pliktarbeid på Sæter gård, og han drev også som bygningssnekker og tømmermann. I skogen hadde han 1 krone dagen i lønn på egen kost, og arbeidsdagen varte fra kl 0600 til kl 2000. I ti år var han skogsfullmektig hos Bottolf Engebretsen på Sæter gård, og senere i elleve år hos Kiær & co.

Barkebrød

 

Som smågutt opplevde han barkebrødstiden. Han fortalte at det var furubark som ble brukt. Den ble renset og hengt på låven og deretter tresket og malt til mjøl. Barkebrødet var gult, omtrent som mais, og det smakte harskt. Det ble også bakt brød av beinmjøl. Dette var hvitt, men ikke lett å fordøye. Sønnesønnene til Oliver drev maskinstasjon i Sætersundet, og hadde blant annet landbruksmaskiner. Familien var av de første som søkte om og fikk traktor, fordi de drev maskinstasjon.

UtskriftE-post

Kongsvinger-Vinger historielag
AamodtgårdenUtviklet i samarbeid med Inventive