Sport og idrett

Brytermiljøet i Kongsvinger

Utdrag av intervju med Sverre Østbøll
Vinger hotell – der var det saker - var den ”Røde mølle” før krigen, restaurant i bånn og festsal i midten – det var kanskje noen hotellrom øverst. Det var brytestevner der også. Det var feststedet ved siden av 2.etasje i Rådhuset, men det var på den ”Røde mølle” det skjedde. Det lønte seg å gå smått i trappene, for du kunne ikke vite hva slags folk det var, og mange fikk seg kilevinker.Brødrene Johansen var brytere, de var små og tette, brødrene til Carnera. Hjalmar bodde oppe på Rasta og var bror til Bjarne. De tilhørte brytemiljøet i Fram. Så hadde KIF også brytere, og Erik Dahl var norgesmester på den borgerlige siden.De brøt sjelden mot hverandre. Jo Raabe hadde intervju med Sverre, da han var den siste nålevende som deltok i den siste kampen mellom Fram og KIF i 1939 der Fram tapte 7-1. Sverre stod i mål.

Les mer …

UtskriftE-post

Gullbekkåsen

Program NM på ski 1954I Gullbekkåsen ligger det i dag noen små rester etter en stolt hoppbakke. Den stod ferdig i 1933, og var litt av et krafttak for Kongsvingers idrettsmiljø. Bakken ble stor og fin, og ble valgt som hoppbakke i det norske hovedlandsrennet i 1936. Nesten tjue år senere, i 1954, ble bakken ombygd og utbedret, med en profil mye lik VM-bakken i Falun, og det norske mesterskapet i hopp gikk av stabelen den 7. februar samme år, en konkurranse som trakk tusener av mennesker til byen.

I Glåmdalen kom det referat fra mesterskapet, sitat:

Over 1500 svensker til Kongsvinger søndag. Interessen for Kongsvingerturene er enestående meldes det fra Arvika. Arvika Nyheter melder at de har sin fulle hyre med å skaffe busser nok til til det norske mesterskapet i hopprenn i Gullbekkåsen.

Les mer …

UtskriftE-post

Puttara

Populært friluftsområde i Kongsvinger Syd

Artikkelen er basert på samtaler med Ragnar Tronsmo, mangeårig leder av ”Puttaras venner”. Den nåværende lederen er Tone Fredheim.

Puttara ligger mellom Holt og Digerudlia. Navnet er blitt mye diskutert. En teori er at det er fra finsk. Puuthara betyr vakker hage på finsk. Historien forteller at Holt gård fikk laget en hage mot vest av gartner Christiansen. Han skulle hatt en finsk medhjelper som introduserte navnet. En annen teori er at navnet kommer fra ordet ”putt”, en liten dam eller myrlendt terreng. Ordet Rundputten ble brukt på området rundt Henrik Rambøls bolig.

Les mer …

UtskriftE-post

Det siste lokaloppgjøret på Kongsvinger

På den ene banehalvdelen arbeiderne, på den andre borgerskapet. Lokaloppgjøret mellom KIF og Fram i pinsen 1939 handlet like mye om klassekamp  som fotball. Hvem du var avgjorde hvor du spilte.

Pinsen i 1939 var det et oppgjør av de sjeldne mellom to fotballag fra Kongsvinger. Det borgerlige laget KIF møtte arbeiderlaget Fram. Etter oppgjøret skrev Kongsvinger Arbeiderblad: «Sjelden har det gått så mange skuffede og så mange fornøyde mennesker fra idrettsplassen som det gjorde i går da Fram satte punktum for pinseturneringen med kjempeseieren 7-0».

I lokaloppgjør er det jo alltid rivalisering, men på 30-tallet var dette helt spesielt. I den tøffe perioden som dette var, handlet denne kampen ikke bare om fotball, - det hele hadde forgreininger langt inn i både dagligliv, politikk og arbeidsliv.

Les mer …

UtskriftE-post

Kongsvinger-Vinger historielag
AamodtgårdenUtviklet i samarbeid med Inventive