Personer - Kongsvinger-Vinger historielag

Historien om Kongsvingers byggmester - Günther Schüssler

De færreste har hørt om byggmester Johan Heinrich Günther Schüssler, og enda færre vet noe om ham. Bak dette navnet skjuler det seg en ruvende skikkelse. Få, om noen, har satt så tydelig preg på Kongsvingers utseende som denne mannen. Han bygde det som var av prestisjebygg i byen, og brorparten står den dag i dag. Utenfor vårt distrikt var han mest kjent for sine kirker og jernbanebygg. Han var blant annet ansvarlig for stasjonene på ”Tertittbanen.”

Lensmann Jahnsen

Rolf Jahnsen (1885 – 1940) var født i Drøbak. Etter gjennomført politiutdannelse praktiserte Jahnsen ved Nes lensmannskontor før han ca. 1918 ble utnevnt til lensmann i Vinger herred, en stilling han også hadde da krigen nådde Kongsvinger i aprildagene 1940.

Litt om mennesket Andreas Samuel Krebs

Oberstløytnant Andreas Samuel Krebs har et ettermæle som en av Norges beste offiserer under krigsårene 1807-14. I 1808 ble han belønnet med Dannebrogskorset, og i 1814 slo han svenskene ved Lier, Matrand og Skotterud i en ellers bedrøvelig norsk krigføring. Lite er imidlertid kjent om hans personlighet og familieliv.

Da Norske jegerkorps ble forlagt til Kongsvinger i 1801, kom også kaptein Andreas Samuel Krebs med sin familie. Han var da gift med kjøpmannsdatteren Else Gude fra Moss, og sammen hadde de døtrene Cathrine, født der 23. november 1798 og Christiane Sophie, født 2. juli 1800.

Marte Plassen - 85 år

Indlandsposten den 10. januar 1919:

85 aar fylder Marte Plassen i Vinger i dag. Ved den alderdommens milepæl fortjener enhver som opnaar at passere den, at vi yngre hædrer dem, og derfor skal også gamle Marte i dag hædres med en liten omtale i avisen.

Skomaker Myhrvold

Av Fredrik Kristiansen fikk historielaget på 80-tallet i gave et bilde av et ektepar som sitter utenfor huset sitt i nordenden av bybrua. På bildet ser vi ei enkel lita stue med et eldre ektepar sittende foran på verandaen. Foran huset går det tre hvite geiter. Stakittgjerder omkranser veien fram til huset. Bak skimter vi et uthus. Bildet utstråler enkelhet, fred og harmoni.

Kongsvinger-Vinger historielag
AamodtgårdenUtviklet i samarbeid med Inventive