Drama i prestegården

Jan Byfuglien

Litt bortgjemt under en lav busk nede til høyre for Vinger kirke finnes det en gravstein for Laura Helene Birkeland Devold, f. 11.12.1906 (i Steinkjer) og død 31.5.1928. Denne steinen er relativt ny, og erstatter en stein som er svært forseggjort og opprinnelig må være hugget av Ole Boger. Denne steinen sprakk ved en rydding på gravstedet, og familien til Laura ønsket å ta vare på gravstedet med en ny stein. Den opprinnelige steinen er svært liten og lett, bare et par kilo og ca. 30×25 centimeter. Den ble tatt inn hver vinter av en dame som passet på gravstedet, til rundt 2004. Og steinen hadde ikke tålt vintrene.

En dramatisk historie

Disse steinene skjuler en dramatisk historie. Laura var yngste datter av Harald Ophuus Devold (1836-1949) og fru Alida Elise Marie (f. Lampe 1867, d. 1940).  Devold kom til Kongsvinger som sokneprest i 1924 etter å ha vært prost i Tromsø fra 1919.  Paret hadde i alt fått fire døtre og fem sønner.

Det var en deilig vårdag sist i mai måned i 1928, og det var duket til stor fest i bestestuen i presteboligen (Rolighed). Familien og alle tjenestepikene hadde gjort sitt beste for at dagen skulle bli en minneverdig stund. Det var en begivenhetsrik dag for familien – å love bort en datter.

Det var familiens nest yngste datter, Alida Lampe, som nå skulle erklæres forlovet med kunstmaler Einar Viken. Einar hadde fulgt familien som en skygge de seneste årene. Grunnen til dette var at hans far, Peter Theodor Viken, hadde fått tjeneste i Tromsø som major og sjef for Trondenesbataljonen i 1918. Også Einars foreldre var sterkt sosialt engasjert, og hans far var en periode også redaktør i «Tromsø Stiftstidende». Begge familiene kjente hverandre svært godt, sosialt så vel som i offentlige sammenhenger.

All aktivitet var nå stilnet i presteboligen. Alle var mer eller mindre klare i sin fineste stas til å ta imot inviterte gjester, da et høyt skarpt smell fulgt av et dunk rystet presteboligen. Det tok ikke mange sekundene før man forsto at smellet hadde kommet fra bestestuen, og stort var sjokket og oppstandelsen da man oppdaget at deres yngste datter, Laura Helene, lå blodig på gulvet ved siden av en pistol. Hun hadde skutt seg selv.

Alle spurte seg om hvordan det kunne ha seg at en ung dame på bare 22 år kunne ta sitt eget liv, og på dette dramatiske viset. Det blir jo bare spekulasjoner, men det er mye som tyder på at hun var et offer for sjalusi, siden familiene hadde kjent hverandre i flere år, og Einar hadde felles interesser med Laura bl.a. i pianospill.  Det kan ha vært slik at hun var forelsket i samme mann som sin eldre søster, og at forlovelsesdagen ble for mye for henne. Men ingen har sagt eller skrevet noe om hvor hun fikk pistolen fra. Det er lite trolig at Devold og hans familie hadde våpen i hus. Men majoren var en premiert pistolskytter og hadde dermed også våpen. Kanskje var det slik, –  det får vi aldri vite.

Dette er historien slik Hans Viken, sønn av Alida og Einar Viken, har fortalt den.

Ettersom den opprinnelige steinen fra 1928 har historisk interesse, både fordi den ble laget av Ole Boger, som ble feiret i 2015, og fordi det er en dramatisk historie knyttet til steinen og Rolighed, vil steinen bli tatt vare på av Kongsvinger museum i tilknytning til Rolighed.