Kartlegging og merking av gamle hustufter i skog og mark  

Prosjektoppstart 2017

«Historielaget er såvidt i gang med å merke gamle tufter etter husmannsplasser i skog og mark. Det er på tide å få dette gjort, da mange plasser er i ferd med å gro igjen.

Lignende kartlegging er foretatt av de andre historielagene i kommunen. Med god hjelp av kjentfolk er tuftene målt opp, det er tatt bilder, og informasjon om
det enkelte sted er registrert på eget skjema som er satt i ringperm. For nøyaktig plassering bør GPS brukes. Disse opplysningene kan legges ut på nettet.
Informasjonsskilt på hvert sted er ønskelig, og da helst med en felles mal for hele kommunen.

Området som det er aktuelt at vårt historielag dekker, er gamle Vinger kommune, unntatt de områdene som Granli historielag har registrert. Vi kan organisere oss i flere selvstendige grupper som dekker hvert sitt område. Skakkland er påbegynt, men det trengs folk/områdeansvarlige til å undersøke områdene Sæter, Lia, Holt og Kabberud-Ovra. De foreløpige resultatene av en befaring på Skakkland i oktober er lagt ut på våre hjemmesider under fanen Hus og gårder

Etterord

Husmannsplasser i Kongsvinger under gnr. 1–57

Prosjektet fikk et oppsving da det ble bestemt at i stedet for å lage en lokal database, kontaktet vi i januar 2020 Norsk lokalhistorisk institutt (NLI) ved Nasjonalbiblioteket. Da ble vi anmodet om å legge våre «funn» inn i deres Lokalhistoreiwiki. Vi takker NLI ved Trond Nygård for all bistand!

Boka «Husmannsplasser i Kongsvinger under gnr. 1 – 57» ble gitt ut i 2023 som en del av prosjektet for å vise mangfoldet av husmannsplasser i området vårt.

I mars 2023, var 349 husmannsplasser i Vinger registrert og beskrevet på Lokalhistoriewiki. Utgangspunktet for dette arbeidet har vært Vinger bygdebok, bind 1 og 2 utgitt i henholdsvis 1972 og 1975 og forfattet av Eivind Lillevold. Opplysninger herfra er supplert med data fra folketellinger som ikke var tilgjengelig den gangen og det er fortatt nye søk i kirkebøker, pantebøker, gravminner og aviser. Dette har også resultert i funn av ett 30-talls husmannsplasser som ikke er nevnt eller beskrevet i de to bygdebøkene fra 70-tallet. Når det gjelder funn av plasser som ikke er omtalt i Vinger bygdebøker, har Johans Seglsten vært en viktig bidragsyter, og har også levert manus til noe over 50 plasser forfattet på fritt grunnlag uavhengig av bygdebøkene. Dette gjelder en rekke av plassene blant annet i Rålia og under gardene Nor, Rasta, Holt, Langeland, Spetalen, Tråstad, Sæter og Leirud.

Husmannsplassene under Grønnerud og Nyhus er skrevet av Per Arne Gransæther, mens Gerd Eriksen og Astrid Kristiansen har kommet med innspill om plassene på Granli og Gjermshusområdet og Bjørns Sandberg på plasser under Digerud, Kurud og Rålia.

Tekstene til et flertall av plassene er skrevet av Per Tore Broen med utgangspunkt blant annet i arbeidsdokumenter utarbeidet av historielagets nestor Finn Sollien. Dokumentene inneholder i hovedsak oversikter hentet fra kirkebøkene over de familiene/slektene som har bebodd omkring 170 av plassene. Innholdet i disse dokumentene er supplert med opplysninger hentet fra folketellinger og Vinger bygdebøker. Finn Sollien er også blant dem som har lett seg fram til tidligere «ukjente» husmannsplasser.

Viktig er det også å nevne at Bernt Blåka, Per Skogrand og Per Tore Broen har stått for innleggelsen av artiklene i NLIs database. Sistnevnte har også hatt ansvaret for billedmaterialet og kartutsnittene som ledsager artiklene på nettutgaven. Den fysiske boka inneholder husmannsplassene i tidligere Vinger kommune som var finne på databasen til lokalhistoriewiki.no per august 2023.

Merk at lokalhistoriewiki.no har nyeste informasjon

På nettet vil du finne oppdaterte endringer samt lenker som leder deg fra plass til plass. Du vil også finne lenker til bygdebøkene og til folketellingene. På nettet ligger også koordinater til mange av plassene samt flere utsnitt fra eldre og nyere kart.

Nå i 2025 ligger data for mange flere husmannsplasser i lokalhistoriewiki. Per Tore Broen har passet på oppdateringen.

Her finnes nå plasser under Brandval Finnskog, Brandval vest- og østside og plasser i gamle Vinger kommune hvorav noen er kommet til etter at boken ble utgitt.