Aage Henry Haagenrud (1925 – 2012) ble født på Østmobekken i Gardvik i Nord-Odal 12. juli 1925. Alfred Juliusen Haugstad Haagenrud (1904-1966) og Thora Holth (1902 -1969) fikk tre barn til: Ingrid, Jørgine og Reidun. Familien bodde flere steder fram til de bygde eget hus på Solberg (Furuholen på Knapper) i 1937.
Henry gikk på Knapper skole fram til 1940. Allerede som femåring begynte Henry å øve på trekkspillet til sin far. Han hadde sin første soloopptreden på Kongsvingermarken som åtteåring. Han spilte da på sin fars trekkspill.
Etter dette spilte far og sønn sammen til dans på lørdagskveldene i Odalen og Solør. Den første betalte jobben var på Spillaug Gård i Gardvik i 1933, honorar kr. 2.50.
Allerede i oktober 1937 hadde Henry sitt første oppdrag i NRK. Dette ble honorert med kr. 20.-. I 1939 ble Henry antatt av NRK til faste oppdrag, men dette engasjementet ble stoppet av krigsutbruddet. Henry valgte da å jobbe i skogen sammen med sin far fram til han begynte på handelskolen i 1947.
Norgesmester som tolvåring
I 1937 deltok Henry i NM i trekkspill for juniorer, som han vant, 12 år gammel. Senere turnerte han sammen med sin gode venn Vidar Sandbeck, med duetter for trekkspill og fiolin. Dette vennskapet varte livet ut.
I 1945 deltok Henry i Norgesmesterskapet i trekkspill. Dette fant sted i Eldorado kino i Oslo, og her knivet han med bl. a. Erling Stordahl. Det var jevnt, og juryen hadde store problemer, men valget falt til slutt på Henry. Etter dette ble Henry tatt med i alle sammenhenger, og var vel blant den tids kjendiser.
Henry tok handelsskole 1947-49. Deretter arbeidet han som læregutt som metalldreier, og siden som radiomontør hos Norsk Philips AS.
Turnevirksomhet
Fra 1950 turnerte Henry, særlig på Vestlandet, sammen med flere andre. Henry forteller: Jeg husker fra turnéen 1950 – vår turneleder var kjent som en stor spøkefugl, og jeg ble gjentatte ganger offer for hans oppfinnsomhet. På hotellet i Bergen fikk jeg en telefon med forespørsel om jeg kunne spille inn et 15 min. program for den lokale kringkastingen, og jeg slo til etter kort betenkningstid. Jeg fant fram til et passende program og øvde i et eneste strekk hele natten for å være best mulig forberedt til sendingen dagen etter. Trøtt og sliten som jeg var blitt da, kan man vel tenke seg min lille smule fortørnelse da jeg kort tid før det avtalte tidspunktet endelig fikk avslørt at det var turnelederen som hadde klekket ut denne spøken. Han hadde selv med stor innlevelse spilt rollen som programsekretær og ringt meg fra et annet rom på hotellet.
I 1952 giftet han seg med Marit Sagerud og bosatte seg på Sørumsand. Siden flyttet de til Sagdalen ved Strømmen. Her fikk de barna, først Anita (1954) og så Per Gisle (1959).
Yrkesliv i musikkhandel
Etter dette begynte han hos Hornaas Musikkhandel i Oslo, hvor han solgte trekkspill og andre musikkinstrumenter. Henry ble hos Hornås fram til 1963, da han flyttet til Gjøvik som disponent for Gjøvik Musikkhandel. Der ble han til 1970. Da ble han tilbudt å starte egen trekkspillavdeling hos Imerslund Musikk i Oslo. Han pendlet Gjøvik – Oslo fram til 1973, da han flyttet tilbake til Sørumsand, fortsatt som leder av trekkspillavdelingen hos Imerslund Musikk. Der ble han til han gikk av med pensjon i 1989. Henry døde på Sørumsand den 12. september 2012.
Skei Hotell i Jølster feirer 40-årsjubileum i 2017 med Skei-Treffen. For dette møtet over tre dager, som er besøkt av alt som teller innen trekkspill, bl.a. 39 verdensmestere, var Henry musikalsk leder i 10 år.
En kjent svensk trekkspiller sier:
Henry er min absoluta favorit blant dragspelare, en gudbenådad musikant med stilkjensla och briljant teknik, der det inte tycks finnas några begrensningar.
Henrys egen produksjon omfatter et femtitals musikkstykker i ulike stilarter. Materialet er tilgjengelig hos Norsk Noteservice på Alnabru, Oslo.
Henry har hatt mange elever som er blitt dyktige, blant andre Frode Haltli, som har gjort en stor karriere.
Litt om etterkommerne
Datteren Anita er i dag pianolærer i kulturskolen på Kolbotn, og sønnen Per Gisle er utdannet fiolinist. Han har spilt mange år i Bergen Filharmoniske Orkester, og underviser nå ved Griegakademiet/Konservatoriet i Bergen.
Hans sønn Ole Christian Haagenrud er en meget lovende pianist. Han debuterte i universitetets aula i Oslo i november 2014, 25 år gammel, og fikk strålende kritikker. Ole Christian er meget etterspurt, og reiser landet rundt og holder konserter.
Han har også hatt oppdrag i utlandet, bl.a. i Japan. Han har for øvrig spilt flere ganger i Kvinnemuseet.
Barnebarnet Emilie, fiolinist, debuterte i juni 2016 og jobber nå som vikar i København, Bergen Filharmoniske, Oslo Filharmoniske, for øvrig freelance.
Vi tar også med at Henrys niese, Astrid Tveter, datter av Henrys yngste søster Reidun, er ansatt i kulturskolen i Trondheim som pianolærer.
Emilie og Ole Christian holdt konsert i Milepelen april 2016 sammen med trekkspiller Håvard Svendsrud, som framførte flere av Henrys komposisjoner. Her kan vi høre to av dem: