På programmet er Norsk utvandrermuseum, Norsk motorhistorisk museum og Napoleonshuset i Stange – Røhne nedre

Prisen kr 975,- dekker buss tur/retur, inngang med guide alle steder, enkel bevertning på Utvandrermuseet og to retters middag med kaffe på Røhne nedre. Drikke til maten kommer i tillegg. Kjøp billett her.

Norsk utvandrermuseum

Huset på prærien – en del av utstillingen.

I utstillingen blir vi nærmere kjent med noen av landets mange hundretusen emigranter. Den nasjonale jubileumsutstillingen viser hvor og hvorfor de dro, og motbeviser samtidig noen etablerte myter om Norges utvandringshistorie.

  • Var det virkelig et tomt land utvandrerne kom til?
  • Fikk alle som kom til Amerika like muligheter?
  • Gikk det virkelig så bra som mange Amerikabrev gir inntrykk av?
  • Hva skjedde egentlig med de man aldri hørte noe mer fra?

200 år med norsk-amerikansk historie. Har vi egentlig lært noe? Å utvide horisonten ligger i menneskets natur, og vi har krysset grenser i hundrevis av år. For 200 år siden startet den største folkevandringen i Norges historie.

Eidskogen kirke, første norske kirke i Orrock, Sherburne County, Minnesota.

I perioden 1825 til 1920 valgte over 800 000 nordmenn en lang og farefull ferd over Atlanteren i håp om et bedre liv.  Ett lands utvandrer er et annet lands innvandrer, da som nå. Hvordan kan vi sammenligne de to? Hva er likheter og forskjeller? Sult, fattigdom, krig, trosfrihet, ytringsfrihet – årsakene til migrasjon er mange, og vi kjenner dem igjen i dagens samfunn.

Anno Norsk utvandrermuseum ble stiftet i 1955 etter initiativ fra Nordmanns-Forbundet, da som en del av Norsk Folkemuseum i Oslo. I 1972 ble museet flyttet til Hedmarksmuseet i Hamar, og i 1988 ble det en uavhengig institusjon. Etter museumskonsolideringer i 2005 og 2010 er det nå en del av Anno – museene i Hedmark.

Norsk motorhistorisk museum

Austin traktor

I 1992 åpnet Norsk Motorhistorisk Museum. Det 2 200 kvadratmeter store museet på gården Lindstad Vestre. 245 motoriserte kjøretøy og maskiner, hovedsakelig traktorer og motorer, men også biler og anleggsmaskiner er stilt ut i museumsbygget.

En omvisning i den unike samlingen, gir en interessant reise gjennom den motoriserte utviklingen i Norge fra begynnelsen av 1900-tallet og fram til 1960. Da landbruket gradvis ble motorisert utover 1900-tallet, ble traktoren fort bondens favorittredskap. Brorparten av traktorene kom fra USA, noe som hadde sammenheng med utvandringen til Amerika. Når slektningene hjemme i Norge skulle ha traktor, bil eller motorsykkel rådførte de seg gjerne med slektningene i Amerika om hva de skulle kjøpe. Utvandrere som vendte hjem, hadde også kjøretøyene sine med tilbake. Derfor var det flest amerikanske traktorer i Norge fram til dollarkursen endret seg våren 1950.

Under 1. verdenskrig var det kornmangel og hungersnød i Norge. For å øke matproduksjonen, importerte den norske stat i underkant av 200 Mogul-traktorer fra USA i årene 1918-1020. Ønsket var at mer jord skulle pløyes opp for mer korn og poteter. Men det var ikke nok hester i landet, derfor ble traktorene importert. Traktoren ble i all hovedsak brukt til pløying og harving.

Røhne nedre – Napoleonshuset i Stange

Men hvorfor Napoleon? I Stange?

For å se vakre illustrasjoner og høre historien om Napoleons gravferd trenger du slett ikke dra til Paris og Invalidedomen. Det holder lenge å legge turen om Røhne nedre i Innlandet.

Den restaurerte hovedbygningen er et av Stanges eldste og – skal det vise seg – et hus med fantastiske hemmeligheter i veggene – også utvandrerhistorie.

I sporene etter Paul Hansens reise til Amerika

Karoline Finstad Vold, vertinnen på Røhne nedre, forteller en dramatisk historie, som endte med at Paul valgte å emigrere sammen med husholdersken og sønnen sin til Amerika i 1865. Du får også høre historien om vegg- og takmaleriene på gården. Disse ble malt til Paul sitt bryllup i 1851 og viser historiske hendelser på 1800-tallet. Napoleons gravferd er en av dem, så her blir det både Europahistorie og lokalhistorie på en gang!

Etterpå blir det middag.

En variert tur med utvandring som ramme – velkommen til å bli med!

Ettertanke:

Hva er det som står igjen etter et levd liv?
Hvilke fortellinger fortelles videre?
Hvilke fortellinger blir glemt?

Kilde: 
Norsk utvandrermuseum - utvandrermuseet.no
Norsk motorhistorisk museum - stangevestbygd.no/firmaer/norsk-motorhistorisk-museum
Røhne nedre - www.rohnenedre.no