Terje Kristiansen

ETTER SAMTALE MED AGNES RUUD:

Agnes Ruud var bestyrerinne og den som designet modellene ved Rosenvinges luefabrikk fram til 1965. Da bedriften gikk konkurs i 1965, sto hun uten arbeid. Men etter oppfordring av en selger, besluttet hun å bruke sin kompetanse og innsatsvilje til å starte for seg selv. I 1966 etablerte hun sin egen bedrift med 3-4 syersker i underetasjen i huset i Badstuveien. Mannen, Ragnar, hadde jobb i det som da het DnC.

På tross av at den tidligere arbeidsgiveren, som hadde startet opp igjen, prøvde å legge visse hindringer i veien for den konkurrenten, gikk bedriften veldig bra. Kjellerstua ble snart for lita og allerede etter to år, i 1968, ble produksjonen flyttet til Dannevig-gården. Flere syersker ble ansatt, og Ragnar sa opp jobben sin i DnC for å administrere bedriften på heltid. Likevel var det ikke tvil om at Agnes var sjefen.  På det meste arbeidet 15 syersker ved fabrikken, og en selger dro rundt i hele Norge med sine vår- og vinterkolleksjoner.

Bedriften fikk et veldig godt. De satset på design og kvalitet, og feide billigere utenlandske konkurrenter av banen. Agnes mottok aldri en reklamasjon på sine produkter. De solgte over hele Norge og hadde også salg på Island.  Men da de fikk en henvendelse fra USA, sa de stopp. De hadde mer enn nok med å dekke etterspørselen på de markedene de hadde og hadde ikke lyst til å bli for store.

Bedriften fortsatte fram til november 1993. Da mente Agnes og Ragnar at de hadde gjort sitt, og ingen naturlig arvtager var aktuell, så de solgte bedriften – og ikke minst den godt innarbeidede merkevaren – til Opplandske luefabrikk på Gjøvik.

Eventyret på Kongsvinger var slutt, men det fikk et etterspill før jul i 2007. Ett av produktene hadde vært dåpsluer. Agnes fikk da en henvendelse fra en bestemor i Nord-Norge som ville bestille en lignende dåpslue til sitt barnebarn som den hun hadde brukt til sine barn. Agnes måtte opplyse om at bedriften var lagt ned i 1993. Men – etter å ha tenkt seg om fant hun fram symaskinen og stoff som hun hadde liggende og sydde en lue, til stor glede for ei bestemor i Nord-Norge!