Hus og gårder

Historikk om bygninger, bygårder og bondegårder innenfor lagets geografiske virkeområde.

Husmannsplassen Øvre Badstuen

I Vinger bygdebok nevnes husmannsplassen Badstuen under Sidselrud, trolig brutt opp allerede på 1600-tallet. Flere nevner at navnet egentlig har vært ”Bas-stuen”, en plass for basen på Spetalsgruvene. Hvorvidt dette er riktig vet jeg ikke. Badstuen ble også kalt Sidselrudåsen. I 1846 ble bruket delt i øvre og nedre Badstuen. Under folketellingen 1875 fødde plassen 2 kyr og 3 sauer. De sådde 1 tønne havre og 2 tønner poteter.

Les mer …

UtskriftE-post

Hus og gårder

Føsker

Når vi kjører til Eidskog eller skal på handletur til Sverige, kjører vi langs Føskersjøen før vi kommer fram til Lierkrysset. På høyre side ligger det en pen, liten slette ned mot vannet, der det også gjerne går et par hester og beiter. Nesten ingen vet at det her engang sto et helt gårdstun, der det krydde av liv med folk og dyr: Føsker.Ingen synlige spor er tilbake, og bilistene som kjører fort forbi, har ingen tanke for at det her engang var et hjem for mange mennesker. Jorda som ble omsorgsfullt skjøttet og ga mat til mange, er nå blitt til beitemark og småskog.

Les mer …

UtskriftE-post

Lunderbye Nor/Nor vestre (Søndre) i Vinger

På flatene ved noret som renner ut i Glomma fra Vingersjøen lå den gamle gården Nor. Gården var som navnet tilsier oppkalt etter noret. Hvor gammel denne gården er, er vanskelig å vite. Navnet Nor er et usammensatt naturnavn og kan være fra førkristen tid. Når gården ble oppdelt i to er også uvisst. Men for å skille dem fra hverandre ble de kalt Nor østre og Nor Vestre.

Les mer …

UtskriftE-post

Aamodtgården (Rynningsgården)

23. aug 1867Helt opp mot festningsvollen, øverst i Øvrebyen, ruver den 200 år gamle gården til Kongsvinger festnings proviant- og høemagazinforvalter. Eiendommen består av et stort herskaplig hovedhus i to etasjer, en sidebygning, opprinnelig bygget som tjeneste- og gjestebolig og en gårdsbygning som inneholder stall og fjøs hvor det tidligere var hester, kyr og høner. Eiendommen ble fredet i 1924.

Les mer...

UtskriftE-post

  • 1
  • 2

Kongsvinger-Vinger historielag
AamodtgårdenUtviklet i samarbeid med Inventive